Produsenter

PC Problemer

Har du problemer med din PC?

Vi tilbyr PC Service til innbyggere og bedrifter i Bergensområdet. Alle våre øvrige tjenester som ikke krever fremmøte, tilbyr vi til hele landet.
Alternativt kan vi tilby fjernhjelp v.h.a fjernstyringsprogramvare.
Vi kan vurdere å påta oss større oppdrag i andre deler av landet, mot reisetillegg og dekning av reisekostnader.

Vi kan tilby PC Service til innbyggere og bedrifter i Bergensområdet. Alle våre øvrige tjenester som ikke krever fremmøte, tilbyr vi til hele landet.

Alternativt kan vi tilby fjernhjelp v.h.a fjernstyringsprogramvare.

Vi kan vurdere å påta oss større oppdrag i andre deler av landet, mot reisetillegg og dekning av reisekostnader.

Hvis du ønsker å gjøre et forsøk på å ordne problemene selv, er reinstallasjon av Windows en sikker vinner (hvis det ikke er hardwarefeil da.) Her følger en veiledning på hvordan det gjøres:

Hvordan reinstallere Windows.

Alle PC’er blir treg over tid, og ting virker ikke som de gjorde når den var ny. Disse symptomene er helt normale for Microsoft Windows-operativsystemer som krever en ny installasjon. Windows mister stabilitet over tid. Hvis du bruker samme datamaskin i mer enn to år, må du før eller siden bite i det sure eplet og installere Windows fra bunnen av. Det finnes heldigvis noen smarte programmer som forsikrer deg mot gjentatte reinstalleringer av Windows (og alle dine programmer) for å gjenopprette ytelsen. Du slipper unna med 5-10 minutters tap av tid, og alt er som når din datamaskin var ny. I løpet av denne guiden vil vi snakke om forskjellige nyttige programmer som du kan laste ned gratis eller kjøpe. Du finner en komplett liste med lenker direkte til de ulike nettsidene på slutten av denne veiledningen. Ingen av programmene er nødvendig for å gjøre en Windows installasjon. De er alle valgfrie, men svært nyttige. 

Installere Windows er en kjedelig og lang prosess. Du vil bruke mer tid på etterarbeid med nye problemer, enn faktisk installasjon av Windows. Pass på at du gjør alt forarbeidet før du setter inn Windows-CD’en. Du tror kanskje at du er ferdig når Windows er installert på nytt. Vel, det er alle programmene som må installeres, som antivirus, Office-programmene, musikk- og videospillerne, bildebehandling, etc. .. Du trenger CD’er, eller installere filer for disse og deres lisensnøkler. Du kan selvfølgelig bruke en overføringsprogramvare som automatisk oppretter en datapakke med alle programmene, og når du er ferdig å installere Windows kan du automatisk pakke ut dine programmer (se Softwarelisten på slutten av guiden). 

Her er fremgangsmåten:

Forarbeid: 

1. Få en oversikt over systemet på din PC med System-verktøyet i Windows. Microsofts hjemmesider eller "Hjelp og støtte" i Windows vil være beste kilder til informasjon om dette verktøyet.

2. Bruk en tredjepart programvare for å sjekke hvilke komponenter,  og hva slags maskinvare det er. Belarc har en versjon av sitt produkt for gratis nedlasting hvis du bruker den for personlig bruk. Den vil finne de fleste programvare lisensnøkler for deg (se Softwarelisten på slutten av guiden). 

3. Bruk informasjonen du samlet inn, for å lage en liste over maskinvaredrivere og programmvar CD-er du trenger. Det er det viktigste er forarbeidet. 

4. Finn dine data, og ta backup. Søk i Mine dokumenter, i mapper for savegames, og hvis du bruker Outlook, lage en PST-fil, og finne hvor du har innstillingene for Outlook -. Sjekke Microsofts nettsted for hvordan du flytter Outlook til en "ny" datamaskin. Et annet program som du kanskje trenger å finne data fra er Firefox. Finn bookmarks.html filen og ta backup

5. Gå til c:/dokumenter og innstillinger/(brukernavn) og velg Mine dokumenter, Skrivebord og Favoritter. Det bør få med det meste av data fra din PC. Noen fra gamle skolen kan ha data i roten av C-stasjonen under sine egne data-mapper. Med trening vil du lære hvor du skal lete. 

6. Hvis du er usikker på om du har du viktige data som trenger backup (vanligvis arbeidsfiler eller nettbankdata), bør du kopiere hele innholdet på disken.. 

Hvis du har programvare som trenger "aktivisering" (foruten Windows), deaktivere den nå. Et eksempel er de fleste av Adobe produkter som f.eks Photoshop. Du kan alltid bruke SoftRescue eller PCmover å lage en sikkerhetskopi av alle dine Software (se Softwareliste). 

7. Finn ut om harddisken er SATA, og hvis så, laste ned drivere for det nå. Du trenger den sannsynligvis når du installerer Windows. Du kan finne alle drivere på produsenten av datamaskinen sine hjemmesider.

8. Når du er ferdig med forarbeidet, kan du gå videre. Du vil overskrive alt på harddisken med en ny installasjon av Windows, så skal du skal legge til  drivere, så Antivirus, deretter kjører Windows-oppdateringer, og deretter alle de andre programmene dine. Hvis du har brukt et overføringsprogram og generert en pakke-fil før du installerte Windows, så kan du nå med et par tastetrykk få på plass alle dine programmer. 

9. Det tar en ekspert minst to dager (20 timer) å gjøre dette hjemme, og det oppstår alltid noen problemer under veis. Med et komplekst og sammensatt maskinoppsett, kan det ta et par uker. Sørg for at du har en annen datamaskin tilgjengelig, slik at du kan søke etter løsninger på nettet når datamaskinen din er ute av drift. 

Reinstallering: 

1. Kjør Windows-CD (boot fra CD) og velg "Installer Windows", velg så "full" format alternativ for harddisken din. Ikke velg rask, den har for mange problemer. Dette vil ta lang tid, og du må sitte barnevakt under prosessen ettersom du får flere spørsmål som du besvarer etter beste evne. Du kan alltid gjøre det igjen. Så langt har du ikke investert for mye tid på det. Det er senere når du er på installasjon av programmer-delen, hvor du sannsynligvis ikke bør begynne på nytt. 

3. Hvis du har en SATA-disk, så må du trykke F6 (for Windows XP) og deretter installere SATA driveren før den vil reformatere den eller skrive noe til den.

4. Når Windows først starter opp vil det trolig ikke være nettverkstilkobling, så ikke bry deg med "aktiveringen" før senere. Det er greit, fordi du bør først installere maskinvaredrivere og Antivirus. 

4. Installer maskinvaredrivere du fant på produsentens hjemmeside (du bør ha disse på en CD eller USB-disk allerede). Bare installer fortløpende, og hvis det står at den har en nyere allerede, så hopp over den. Det viktigste er chipsett driveren til hovedkortet, spesielt hvis det har kommet en oppdatering. Reboot etter omtrent to til fire av dem, slik at du ikke har altfor mange oppdateringer på en gang. Hopp over nettverksdriveren, den tar du senere. Windows 7 finner det meste av hardware drivere automatisk, og fra online oppdateringer. 

5. Installer Antivirus. Deretter oppdatere nettverketdriveren, og koble til internett og umiddelbart oppdatere Antivirus definisjoner. Reboot, noe som gjør at Antivirus kom opp automatisk med Windows, og deretter gå direkte til Windows Update nettsiden. 

6. Kjør alle Kritiske Windows-oppdateringer, og maskinvareoppdateringer som du synes er viktige. Hoppe over noen Nvidia oppdateringer fordi de er ikke å anbefale å hente fra Microsoft. Hent de fra Nvidia sine nettsider hvis du tror du trenger de.

7. På dette punktet, reboot et par ganger og surfe på litt på Internett. Se til at ting fungerer, og ingen feilmeldinger dukker opp. Fikse opp i det som måtte dukke opp før du går videre. En ekspert kan se på hendelsesloggen og sjekke enhetsbehandling for utropstegn for å se etter problemer.

8. Nå kan du begynne å installere programmer, restarte etter hver eller annenhver. Fjern irritasjonsmomenter etter hvert som de dukker opp (som Oppstartselementer, og Task Bar ting du ikke trenger eller ønsker). Husk å installere Adobe Reader, Flash, Quicktime og Java. Hvis du har brukt et overføringsprogram til å lage en backup-fil som inneholder alle dine programmer, er nå tiden inne for å gjøre god bruk av det. Koble USB-stasjonen som inneholder backup-filen og start overføring. Dette er en prosess som ikke trenger å bli overvåket, så det er bare å ”klikke og glemme” helt til alt er installert på auto-pilot. 

9. Til slutt gjenoppretter du data, og setter opp Outlook hvis du bruker det. Så Aktiver du Windows. 

10. Ferdig!. 

Å gjøre dette betyr at du vil vite nesten alt om datamaskinen din når du er ferdig, og du vil trolig også gjøre det med mer fokus enn gjennomsnittet PC-verksted (siden du vet hva som er viktig bedre enn noen andre). Men, ikke undervurder nytten av å bruke et PC-verksted hvis du er nybegynner. Installere Windows er en langvarig og vanskelig prosess, og bør ikke tas lett på. 

Noen PC-produsenter har forsøkt å forenkle denne prosessen ved å legge en "gjenoppretting til fabrikkinnstillinger" alternativ. Men det hjelper ikke mye hvis du hadde data på den, eller hvis du bruker Outlook, eller hvis du har programvare som trenger spesielle deaktivering som Photoshop. Eller spesielt hvis du har endret noe av maskinvaren. Hvis du ikke ønsker å kaste bort enda en helg på å installere Windows, få tak i SoftRewind som hindrer periodiske ominstalleringer av Windows. 

 

 

Liste over nyttige programmer: 

 

For å slippe fremtidige reinstallasjoner av Windows:

SoftRewind: Gå til hjemmeside>>


For å bygge en detaljert oversikt over installerte komponenter og programvare:

Belarc: Gå til hjemmeside>>

 

Overføringsprogramvare:

SoftRescue: Gå til hjemmeside>>

 

Vi anbefaler McAfee antivirus og Internett Security.

McAfee: Gå til hjemmeside>>

 

Av gratis antivirus er Microsoft Security Essentials blant de beste:

Microsoft Security Essentials: Gå til hjemmeside>>

 


HjemHjem